29.3 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocal15 ani de casnicie fericita

15 ani de casnicie fericita

Nicolae Giugea a avut sansa sa isi gaseasca femeia visurilor alaturi de care, si dupa 15 ani de casnicie, sa fie la fel de fericit. Pentru a putea sa dea la facultate a fost nevoit sa obtina carnet de tractorist de brazda. Pentru a afla numarul de telefon al viitoarei sotii a sunat toate familiile cu acelasi nume din Craiova.


Copilaria si-a petrecut-o impreuna cu sora si parintii intr-o baraca in fostul cartier 41, pe strada Industriilor (actualul cartier Craiovita Noua – n.r.), in conditii improprii, insa, dupa cum marturiseste, s-a numarat printre privilegiati, având sansa sa se adaposteasca intr-o camera, care avea, ca anexe, bucatarie si baie. „Actualul cartier Craiovita era pe atunci câmp cât vezi cu ochii. Vedeam cu usurinta chiar pâna la Combinat! Din acea perioada a inceput constructia primelor blocuri… Locuiam chiar in actuala zona Racheta, unde erau amplasate doar doua baraci, iar noi, fericitii, locuiam in una din ele. Dormeam impreuna cu sora si parintii mei in aceeasi camera. Parintii mei erau oameni simpli, muncitori, lucrau pe santierul din zona… Imi amintesc ca sirena de la Combinat era un semnal pentru noi, copiii, când o auzeam ne strigam unul pe altul si ne adunam sa plecam la scoala, undeva pe Severinului. Treceam pe lânga ciobanii care pasteau turmele de oi, mergeam pe câmp, prin namoale si balti“, si-a amintit, emotionat, Nicolae Giugea, prefectul judetului Dolj. Nu au avut o casa „adevarata“ decât dupa foarte multi ani, in 1973 s-au mutat intr-un apartament.


Nicolae Giugea a pornit de jos si a muncit mult


Perioada scolii generale si a liceului a fost deosebit de frumoasa pentru Nicolae Giugea. I-a placut foarte mult geometria, din pacate, neexistând o facultate cu profil pur de geometrie, a trebuit sa aleaga altceva.


A vrut sa dea la Facultatea de Drept din Cluj, dar nu a fost primit, deoarece nu a avut recomandare de la o organizatie UTC. A incercat atunci la Facultatea de Istorie din acelasi centru universitar, dar, nefiind pregatit decât cu o parte din istorie, invatata pentru admiterea la Drept, a picat. „Am cazut cu o medie de sase si ceva… De jur imprejurul meu erau tineri care dadeau examenul in germana sau in maghiara, nici macar nu aveam cu cine sa vorbesc“, a povestit râzând actualul prefect de Dolj. S-a angajat atunci in Craiova, la Termocentrala Isalnita, acolo unde primise repartitie dupa absolvirea liceului, unde a ocupat tot felul de functii, in conditii total improprii pentru un tânar, dar pe care le-a acceptat din dorinta de a munci. A lucrat la „filtrele de cenusa, apoi la morile de carbune“, dupa care un an la CAP. In perioada imediat urmatoare s-a inrolat in armata, sa-si satisfaca stagiul militar obligatoriu. „Baftos“, ca de obicei, ciclul sau a facut aproape doi ani de armata la Ploiesti, la antiaeriana. Nu s-a multumit insa sa fie un simplu muncitor, hotarând sa se inscrie la Facultatea de Horticultura. „Ca sa ma pot inscrie la cursurile acestei facultati, cu o concurenta foarte mare in acea perioada, am fost nevoit sa muncesc mult. A trebuit astfel sa ma pun la punct cu normele CAP-ului, am muncit la ferma ca legumicultor, apoi mi s-a spus ca una din cerintele pe care trebuia sa le indeplinesc era aceea sa am carnet de tractorist de brazda… M-am dus atunci la scoala la Cârcea, unde era Liceul Agricol, ca sa obtin toate certificatele necesare pentru a ma putea inscrie la concursul de la facultate, unde am fost 18 candidati pe un loc. Mi-am dorit foarte mult sa fiu horticultor, sunt mândru de profesia mea de baza“, a adaugat Nicolae Giugea.


A terminat facultatea sef de promotie, fiind repartizat inginer stagiar la AESCH Poiana Mare. La 1 noiembrie 1989 s-a prezentat la post, iar pe 6 ianuarie 1990 era deja primarul comunei Poiana Mare. In acelasi an, pe 1 septembrie era primarul comunei Ghercesti, prinzând acea perioada agitata de repartizare a titlurilor de proprietate a pamântului, laudându-se ca a fost primul primar din judet care a repartizat primele 100 de titluri de proprietate. In anul 1992, s-a transferat la Statiunea Didactica „Banu Maracine“ a Universitatii din Craiova, fiind solicitat de profesorul Aurel Popa. A ocupat pe rând diverse functii, de la cea de inginer tehnolog la cea de director. Din 1996, Nicolae Giugea a ocupat si functiile de lector, conferentiar, iar in prezent este profesor universitar al Facultatii de Horticultura din Craiova. De pe 7 ianuarie 2005, Nicolae Giugea este prefectul judetului Dolj.


Dupa câteva refuzuri, s-au reintâlnit la prefectura


Despre viata de familie, despre sotie si cei doi baieti pe care ii are, Nicolae Giugea vorbeste cu mare placere. Pe Anca, sotia sa, Nicolae Giugea o cunoaste din timpul facultatii, ea fiind studenta la Stiinte Economice, iar el, la Horticultura: „Ne stiam din vedere, vorbeam, eram amici. Am sunat-o de câteva ori incercând sa o invit in oras, dar m-a amânat de fiecare data, gasind diferite pretexte. Mi-am luat atunci gândul ca am putea deveni prieteni. Am plecat la Poiana Mare, unde intre timp am devenit primar… Apoi am reintâlnit-o la prefectura, tot de aici mi se trage, când toti primarii din judet am fost chemati la o sedinta. Norocul meu ca in acea zi sedinta s-a amânat si am plecat, imi amintesc cu exactitate, spre libraria Casa Cartii. Pe drum am intâlnit-o, era cu o prietena, cauta un cadou pentru o cununie la care urma sa participe. I-am propus atunci sa ne auzim in câteva zile la telefon si mi-a spus sa o sun. Mi-a dat numarul de telefon, dar, spre ghinionul meu, nu am retinut decât primele doua cifre. Norocul meu cel mare a fost ca ii stiam numele de familie, cunoscându-l pe tatal ei, Petre Popa. Nu aveam nici o solutie sa-i aflu numarul, decât sa sun la informatii… Imi amintesc ca i-am povestit doamnei de la informatii ca sunt ranit, disperat, ca-i stiu doar numele de familie si primele doua cifre. Mi-a spus atunci cinci numere de telefon si am inceput sa sun la fiecare, incercând sa o gasesc pe Anca“, a spus prefectul judetului, Nicolae Giugea. La al treilea numar format, la celalalt capat al firului, spre fericirea actualului prefect, a raspuns chiar tatal viitoarei lui sotii. Dupa sase luni programasera si nunta. Din cele marturisite de prefectul Doljului, Anca este tot ce si-a dorit in viata, este femeia pentru care a „simtit acel zvâc“.


Dupa 15 ani de casnicie…


Sotii Giugea sunt parintii a doi baieti, Mihai Nicolae si Stefan, doua firi sociabile, extrem de diferite insa in privinta caracterului. Baiatul cel mare a inceput sa fie cel care il „alimenteaza“ cu bancuri pe prefectul judetului. Pentru Nicolae Giugea locul in care merge de fiecare data cu placere este satul in care a copilarit, din Vâlcea, invecinat cu Cuca Macaii, din Arges. Sotii Giugea si-au pastrat acelasi grup de prieteni „de o viata“. „Am aceeasi dorinta ca si in prima zi a casniciei noastre: de a ajunge cât mai repede acasa. In sânul familiei trebuie sa gasesti intelegerea de care ai nevoie, sustinerea si dragostea neconditionata care sa te ajute sa treci peste toate obstacolele si greutatile vietii. Dupa 15 ani de casatorie, când merg pe strada cu Anca, ne tinem si acum de mâna cu aceeasi dragoste ca la inceput“, a mai spus Nicolae Giugea.


Activitati profesionale


Nicolae Giugea are peste 90 de lucrari publicate, dintre care sapte tratate si monografii. Este de asemenea membru al Consiliului Profesoral al Facultatii de Horticultura, membru al Senatului Universitatii din Craiova, evaluator al ofertelor de contracte de cercetare in cadrul programului AGRAL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU